Kako Elon Musk prek spleta proda 367.500 vozil na leto in kako lahko podoben uspeh dosežete tudi vi

Konfigurator

Članek je bil prvotno objavljen na spletnem portalu IKT Finance.

Uspeh se skriva v spletnem konfiguratorju

Uspeh podjetja Tesla je posledica njihovega inovativnega prodajnega modela, v osrčju katerega je spletni konfigurator. Kupci si želeni avto sami oblikujejo in kupijo prek spleta, brez neposrednega stika s prodajalci. Enostavno, hitro, z vrhunsko uporabniško izkušnjo in izjemno nizkimi stroški prodaje.

Enak način prodaje lahko zagotovite z orodjem SaleSqueze, ki omogoča spletno prodajo kompleksih izdelkov, kakršni pred nakupom zahtevajo personalizacijo. Prodaja oken, bazenov, pergol, senčil, opreme za vrt in dom še nikoli ni bila preprostejša.

Zaključevanje poslov namesto administracije

SaleSqueze je orodje za avtomatizacijo opravil v procesu prodaje. Je vrhunski prodajni pripomoček prodajnih ekip. Ste vedeli, da običajno prodajalci le tretjino časa posvetijo zaključevanju poslov, ves preostali čas pa zapravljajo z administrativnimi nalogami, kot so priprava ponudb, usklajevanje s kupci, vnašanje podatkov in podobne? Z orodjem SaleSqueze so administrativne naloge preteklost, prodajalci pa lahko celoten delavnik posvetijo aktivnostim, ki prinašajo vrednost podjetju – zaključevanju poslov.

Si predstavljate, da bi sredi popoldneva poslali povpraševanje Elonu Musku, da želite kupiti teslo S v modri barvi? Ko kupujete Teslo, ne pišete Elonu. Pravzaprav ne pišete nikomur, saj celoten nakup sami opravite prek spletnega konfiguratorja.

Mimo vas gre 80 odstotkov povpraševanj

Morda ste se temu nasmejali, a je opisana situacija vendarle realnost večine slovenskih podjetij, ki tržijo kompleksne izdelke. Podjetja svoja povpraševanja pridobivajo prek telefonskih klicev, e-poštnih sporočil ali zastarelih obrazcev za povpraševanje. Ob poplavi nekakovostnih povpraševanj nekatere prodajne ekipe zaradi kompleksnosti priprave ponudb izpustijo kar 80 odstotkov povpraševanj. Rešitev za tovrstne prodajne ekipe je spletni konfigurator.

SaleSqueze Konfigurator končnemu kupcu omogoča, da sam razišče ponudbo podjetja in si ustvari izbor lastnosti, ki mu ustrezajo. Cena izdelka se izračuna v realnem času, ko mu spreminjamo lastnosti. Konfigurator je podprt z 2D- ali 3D-izrisom izdelka, s čimer si kupci lažje predstavljajo, kaj bodo kupili.

Ko kupec konča konfiguracijo, v e-poštni predal prejme informativno ponudbo. Konfigurator tako pripravo ponudb s prodajalca prenese na kupca. Prodajna ekipa prek konfiguratorja pridobi vse potrebne informacije o strankinih željah in potrebah, zato je posel enostavno zaključiti.

SaleSqueze avtomatizira celoten prodajni proces

SaleSqueze pa je Teslin poslovni model še nadgradil, saj avtomatizira celoten prodajni proces, ne le konfiguracije produkta in oddaje naročila. SaleSqueze Konfigurator je osnovni modul orodja, na katerega se vežejo še moduli Prodaja, Analitika, Partnerji in Render.

Le malo podjetij ima prodajni lijak opredeljen po fazah, še manj pa jih ve, v kateri fazi so potencialni kupci. Modul Prodaja omogoča, da prodajalci prek nadzorne plošče spremljajo pretok kontaktov po fazah v prodajnem lijaku. Tako vedno vedo, katera je naslednja prodajna aktivnosti pri določenem kontaktu.

Zelo pomembno je, da prodajna ekipa ve, katerim morebitnim kupcem naj namenja svoj dragoceni čas. Težava pa se pojavi, ker trenutna orodja v podjetjih ne omogočajo točkovanja potencialnih kupcev glede na njihove aktivnosti. Pri SaleSquezu to rešuje Filtrato, ki na podlagi spletnega vedenja kupcev ocenjuje, katere stranke se bolj zanimajo za produkt in bodo verjetneje opravile nakup.

Analitičen pregled nad prodajnim procesom

Uspešnost prodaje neposredno vpliva na končni poslovni rezultat in je glavni element pri sprejemanju strateških in taktičnih odločitev. Modul Analitika omogoča, da dokaj natančno predvidevate prihodke od prodaje za posamezne segmente in obdobja. Tako lahko hitro najdete področja z velikim prodajnim uspehom in tista, ki terjajo izboljšave, kar vodi do boljših poslovnih odločitev in rasti poslovanja.

Avtomatizacija tudi za partnerje

SaleSqueze Partnerji pa omogoča avtomatizacijo celotnega poslovanja tudi partnerjem. Z avtomatizacijo poslovanja in usklajenostjo s partnerji lahko na podlagi razpoložljivih podatkov skupaj zaključite več naročil. Partnerji s pomočjo tega orodja pridobijo vse potrebne informacije o izdelkih, da lahko sestavijo naročilo. Z uporabo orodja pridobite jasen in urejen pregled partnerjev in kontaktov, povpraševanj in naročil, kar vam pomaga v celoti avtomatizirati poslovanje v partnerski mreži in pridobiti več naročil.

Orodje SaleSqueze vašo prodajno ekipo razbremeni, ji pomaga usmeriti pogled na zaključevanje naročil in pomoč strankam, kar pripelje do vrhunskih rezultatov.

89 % prihranek časa z izdajo ponudb, 14-krat več povpraševanj in 40 % višja prodaja 

Prejšnji prispevek
Orodje, ki poveže marketing in prodajo
Naslednji prispevek
Kako je podjetje Dekor senčila s Konfiguratorjem izdalo 380 % več ponudb v samo 3 mesecih?
Meni