Kako pridobiti nove poslovne priložnosti, ko so sejmi odpovedani?

Prodaja

Sejmi so v slovenskem okolju izrednega pomena tako za podjetja, ki delujejo na B2B kot tudi B2C trgu. Velik pomen sejmov se odraža tudi v številu le-teh, saj jih je na domačem trgu prisotnih mnogo, pokrivajo pa področja za gradnjo in prenovo doma, prehrane, medicinske opreme, agrikulture, tehnologije za podjetja in še mnoga druga. Med najbolj znanimi sejmi znotraj slovenskih meja štejemo sejem DOM, MOS v okviru Celjskega sejma, AGRA v okviru Pomurskega sejma, itd.

Za nekatera podjetja sejmi predstavljajo osrednjo dejavnost za dvigovanje zavedanja o njihovi blagovni znamki in njihovih produktov ter pridobivanju potencialih kupcev. Podjetja, ki tržijo izredno kompleksne in personalizirane izdelke, svojo ponudbo težje predstavijo preko digitalnih kanalov.

Sejmi so idealna priložnost, da podrobno predstavijo izdelke svojim potencialnim kupcem. Na ta način potencialni kupci lahko raziščejo izdelke podjetja in prejmejo ponudbo, v zameno pa podjetje pridobi kontakt.

Sejmi niso več samoumevna marketinška aktivnost

Do letos so bili sejmi vsakoletna praksa ogromno podjetij. V sejme so vlagali veliko truda in sredstev, njihova investicija pa se je povrnila s pridobljenimi kontakti, ki so se kasneje pretvorili v kupce. Letos se je ustaljena praksa prekinila in sejmi niso več samoumevna marketinško – prodajna aktivnost, hkrati pa je uganka tudi njihova prihodnost. Zaradi nepredvidljivih razmer morajo biti podjetja agilna in poiskati digitalne načine, da predstavijo svoje produkte in pridobijo nove kontakte.

S fizičnih sejmov se predstavitev produktov seli na digitalne kanale

Obstaja mnogo digitalnih kanalov, preko katerih je mogoče predstaviti izdelke, vendar je za učinkovito predstavitev treba izbrati ustrezne kanale. Ko iščemo alternativo sejmom, je treba izbrati take digitalne kanale, kjer lahko potencialni kupci čim bolj nazorno raziščejo lastnosti produkta ter hkrati prejmejo ponudbo za želen izdelek, kot je to praksa tudi na sejmih. Odlična alternativa fizičnim sejmom so spletni konfiguratorji in virtualni sejmi.

Spletni konfigurator

Spletni konfigurator je odlična alternativa sejmom, saj poseduje vse lastnosti, ki jih nudijo sejmi. Spletni konfigurator se osredotoča na prodajo kompleksnih izdelkov, ki pred prodajo zahtevajo personalizacijo. To pomeni, da je vsak izdelek natančno prilagojen željam in potrebam kupca, ki si lahko sam poljubno izbere lastnosti, kot so dimenzije, barva, oblika, tehnične lastnosti, material in podobno. Spletni konfigurator uporabniku omogoča, da sam razišče celotno ponudbo prodajalca in se odloči za optimalen izbor lastnosti, ki mu ustrezajo.

Nekateri spletni konfiguratorji omogočajo tudi izračun cene konfiguriranega produkta v realnem času. Ko torej izdelku spreminjamo ali dodajamo lastnosti, se hkrati spreminja tudi njegova cena. Uporabnik tako skozi celoten proces prilagajanja izdelka spremlja, kako njegov izbor vpliva na končno ceno. Nekateri konfiguratorji omogočajo tudi 2D- ali 3D-izris, s čimer si potencialni kupec lažje predstavlja izdelek, ki ga namerava kupiti.

Ena ogromnih prednosti SaleSqueze Konfiguratorja je tudi ta, da se ponudba generira avtomatično, ko potencialni kupec zaključi konfiguracijo izdelka. Kupec informativno ponudbo prejme na svoj e-poštni naslov in lahko že preko povezave v ponudbi nakup zaključi s plačilom.

Oglejte si spletna konfiguratorja, ki smo jih razvili po meri naših strank Dukin in Dekor senčila.

Konfigurator smetarnikov

Konfigurator senčil

Virtualni sejem

Virtualni sejmi so na globalnem trgu prisotni že nekaj časa, njihov pravi pomen pa se je izkazal šele med pandemijo, ko so se povsem prekinili tradicionalni sejmi. Slovenija trenutno še ne gosti virtualnega sejma, ki bi predstavljal kompleksne produkte.

Virtualni sejem ali z drugimi besedami tudi spletni sejem je vrsta virtualnega dogodka, ki se izvaja v spletnem okolju. Tradicionalni sejmi in virtualni sejmi imajo veliko skupnega, največja razlika pa je v tem, da se razstavljavci in obiskovalci med seboj povežejo preko spleta, ne pa osebno.

Prednost virtualnih sejmov je ta, da lahko do njih dostopate kjer koli, saj vas geografska lokacija ne omejuje. Za povezavo na sejem potrebujete le pametno napravo naprava z dobro povezavo z internetom. Razstavljavci in obiskovalci spletnega sejma interakcijo ustvarijo preko klepeta v živo, klepetalnic, webinarjev, Q&A, itd.

VirtualExpo

Ena najbolj znanih platform s področja virtualnih sejmov je VirtualExpo, ki gosti kar 6 sejmov:

  • DirectIndustry – Industrijski sejem strojev, opreme in tehnologije
  • NuticExpo – Sejem za čolnarjenje in pomorsko opremo
  • ArchiExpo – Sejem za arhitekturo in oblikovanje
  • MedicalExpo – Sejem medicinskih naprav in pripomočkov
  • AeroExpo – Sejem za letalske materiale in izdelke
  • AgriExpo – Sejem kmetijskih in živinorejskih materialov in proizvodov

VirtualExpo na svoji platformi gosti mnogo razstavljavec, na primer samo na sejmu DirectIndustry razstavlja več kot 13.000 ponudnikov, ki skupaj predstavljajo več kot 470.000 produktov.

Preko spletne platforme lahko obiskovalci pregledujejo produkte, ki so že v naprej kategorizirani, kar olajša iskanje. Ko odkrijemo določen segment produktov, ki nas zanima, ga lahko podrobno raziščemo. Poleg vsakega predstavljenega izdelka se nahaja podroben opis izdelka z vsemi karakteristikami. Omogočena je tudi enostavna primerjava med dvema ali več izdelki, kar olajša izbor končnega produkta. Ponudniki nudijo možnost, da obiskovalci virtualnega sejma zaprosijo za cenovni interval izdelka oziroma za personalizirano ponudbo.

Na virtualnem sejmu MedicalExpo svoje produkte predstavlja tudi naša stranka SteriPro, ki dosega od 40 do 200 novih poučenih in izdelanih potencialnih kupcev na teden z orodjem SaleSqueze LeadGena. Na kakšen način smo dosegli tako uspešen rezultat lahko prisluhnete v našem zadnjem webinarju: Kako pridobiti od 40 do 200 novih poučenih in izdelanih potencialnih kupcev na teden?

Kako se boste vi prilagodili na razmere brez tradicionalnih sejmov?

Izpolnite spodnji obrazec in pridobite več informacij!

[contact-form-7 404 "Ni najden"]
Prejšnji prispevek
Koraki do vzpostavitve SaleSqueze Konfiguratorja
Naslednji prispevek
Poslovite se od ročne priprave ponudb z orodjem CPQ
Meni