Zakaj je prodajna strategija pomembna?

Prodaja

Med branjem o prodaji boste pogosto naleteli na izraz prodajna strategija. Prodajna strategija vam omogoča, da določite prednostne naloge in se povežete s svojimi potencialnimi strankami. Prav tako vas spremlja na poti razvoja različnih prodajnih modelov, da dosežete vsako potencialno stranko. S temi aktivnostmi boste lahko učinkovito komunicirali s potencialnimi strankami in se povezali z njimi. Zakaj je torej prodajna strategija pomembna in kako ustvariti svojo? Nadaljujte z branjem in izvedite več.

Kaj je prodajna strategija?

Prodajna strategija je neke vrste načrt, s katerim poskušate svoje podjetje pozicionirati na trgu in v odnosu do kupcev, da bi pridobili določeno prednost pred konkurenco. Pravilno zastavljena prodajna strategija vam bo pokazala način, kako se morate približati ciljnim kupcem.

Povedala vam bo, kam morate usmeriti svoja marketinška in prodajna prizadevanja in kako morate komunicirati s svojimi ciljnimi kupci. Za razliko od marketinške strategije, ki se bolj osredotoča na povečanje vaše prepoznavnosti, se natančno opredeljena prodajna strategija osredotoča na prodajo in vam pomaga ustvariti dobiček.

Če želite, da bo vaša prodajna strategija učinkovita, boste morali zgraditi strategijo, ki vam bo sledila dlje časa in od katere ne boste odstopali enkrat, ko jo boste oblikovali. Kljub temu pa svoje prodajne strategije ne obravnavajte kot nekaj, kar je narejeno enkrat.

Prodajna strategija je nekaj živega. Dopolnjujte jo, pogovarjajte se o njej s prodajno ekipo in jo sčasoma poskušajte izboljšati. Poleg tega je mogoče ustvariti kratkoročne mesečne prodajne strategije oziroma načrte, prilagojene določenim letnim časom, vendar morajo biti te mikro-prodajne strategije usklajene z dolgoročno prodajo.

V prodajni strategiji najprej določite cilje

Z določanjem ciljev boste prodajni ekipi dali jasen načrt, kaj mora storiti, da bo podjetju pomagala doseči zastavljene cilje. Vsak cilj mora imeti posebne, merljive akcijske elemente, ki prodajni ekipi pomagajo na poti do uspeha.

Vaši cilji naj bodo SMART:

Specific – natančno določeni: S promoviranjem naše vsebine na družbenih omrežjih želimo pridobiti nove naročnike na naše e-novice.
Measurable
merljivi: Želimo pridobiti 30 % več naročnikov na naše e-novice.
Achieva
ble – uresničljivi: Po dveh mesecih izvajanja te taktike smo pridobili 20 % več naročnikov na naše e-novice.
Relevant
relevantni: Med novimi naročniki na e-novice so tudi potencialne nove stranke.
Time-based – časovno opredeljeni
: Cilj želimo uresničiti v treh mesecih.

Prenesite brezplačno predlogo

Prodajna strategija vam bo pomagala prodajne cilje podjetja pretvoriti v prodajo in uskladiti vsakodnevno delovanje prodajne ekipe v skladu s smernicami podjetja.

Pomaga določiti ciljne trge

Prodajne strategije niso enake za vsako panogo. Ne glede na to, kaj prodajate, morate določiti ciljni trg. Na primer, nespametno bi bilo, da podjetje, ki prodaja ženska oblačila, svoje izdelke oglašuje v ribiških revijah. Upoštevajte dejavnike, kot so lokacija, starost, spol in potrošniške navade vaših potencialnih strank.

Usmeri pri določitvi ustrezne metode

Ko razvijate prodajno strategijo, se prepričajte, da določite, kako boste prodajali in oglaševali svoje izdelke. Premislite, kako boste pristopili do svojih strank. Ali jih boste kontaktirali po pošti? Po telefonu? Ali s pošiljanjem množičnih e-poštnih sporočil? Številna podjetja uporabljajo vse te metode v prizadevanju, da bi dosegla potencialno stranko. Naj pristop vaše prodajne ekipe opredeli poznavanje trga.

Podrobno analizira konkurenco

Dobra prodajna strategija je zasnovana s konkurenco v mislih. Morate razumeti, kaj je delovalo pri vaši konkurenci, in morda celo ta pristop vključiti v svojo prodajno strategijo. Ali še bolje, ugotovite, kakšen pristop deluje pri vaši konkurenci in ga izboljšajte. 

Pomaga slediti trendom

Imejte v mislih, da vaš izdelek ali storitev morda ne bo več v modi in ga bo treba posodobiti ali v celoti zamenjati. Včasih bo gospodarstvo določilo, koliko je potrošnik pripravljen zapraviti za določen izdelek. Razumevanje tovrstnih trendov je pomemben dejavnik pri razvoju prodajne strategije. Najboljše strategije se že vnaprej pripravijo na trenutek, ko izdelki postanejo manj priljubljeni ali ko finančni trgi nihajo.

Pomaga, da ostanete organizirani

Organizacija igra pomembno vlogo pri splošnem uspehu v kateri koli panogi in prodaja ni izjema. Zato prodajne strategije morajo vsebovati podrobnosti o vlogi prodajalcev in o načinu upravljanja s strankami in poslovnimi področji.

Presenetljivo je, da številna podjetja še vedno nimajo prodajne strategije. Je eden tistih dokumentov, ki je bistvenega pomena za uspeh vašega podjetja. Dobra prodajna strategija vas bo naučila veliko, tudi v času, ko jo boste ustvarili, kasneje pa vam bo pomagala povečati prodajo in seveda vaše podjetje.

Ste pripravljeni izdelati svojo prodajno strategijo? Prenesite SaleSqueze brezplačno predlogo prodajne strategije in doživite SaleSqueze Efekt.

Prenesite brezplačno predlogo

Prodajna strategija vam bo pomagala prodajne cilje podjetja pretvoriti v prodajo in uskladiti vsakodnevno delovanje prodajne ekipe v skladu s smernicami podjetja.

Prejšnji prispevek
Zakaj bi se na povpraševanje morali odzvati v manj kot 5 minutah?
Naslednji prispevek
Spletni konfigurator SaleSqueze in CRM sistem Intrix izboljšata vašo prodajo
Meni